Τ.Ε.Ι Καβάλας
[87486/Ε5/2006 απόφαση του ΥΠΕΠΘ (ΦΕΚ 1417/τ. Β΄/26.9.2006]
Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της εφαρμογής και εξέλιξης της Επιστήμης της Μηχανολογίας, που αφορά στη μελέτη, ανάπτυξη, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση μηχανών, συσκευών και εγκαταστάσεων παραγωγής, καθώς και συστημάτων παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας, με γνώμονα την οικονομία, το σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνική αποδοχή.
Αποστολή του Τμήματος είναι να προάγει τη μετάδοση και την ανάπτυξη γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη με τη διδασκαλία και την τεχνολογική και εφαρμοσμένη έρευνα και να παρέχει στους σπουδαστές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους εξέλιξη και σταδιοδρομία.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι του Τμήματος αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και ικανότητες, έτσι ώστε να μπορούν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως υπεύθυνοι ή στελέχη σχετικών επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών.
Στις βασικές γνώσεις του Τμήματος περιλαμβάνονται υποχρεωτικά μαθήματα που προσφέρουν τις βασικές γνώσεις, όπως είναι τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Μηχανική, η Αντοχή των Υλικών, η Μηχανική Ρευστών, η Θερμοδυναμική, η Μετάδοση Θερμότητας, ο Προγραμματισμός Η/Υ, η Ηλεκτροτεχνία, το Μηχανολογικό Σχέδιο, τα Στοιχεία Μηχανών και τα οποία διδάσκονται σε έκταση και σε βάθος κατάλληλου επιπέδου για την κατανόηση των τεχνολογικών δραστηριοτήτων και εφαρμογών, που σχετίζονται με το αντικείμενο της Επιστήμης της Μηχανολογίας.
Εκτός των παραπάνω μαθημάτων, που αποτελούν τον κορμό του Τμήματος, διδάσκονται και άλλα μαθήματα υποχρεωτικά, ανάλογα με τον τομέα (Ενεργειακό−Κατασκευαστικό). Επίσης και κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα, τα οποία αποβλέπουν στην περαιτέρω εξειδίκευση.
Το τελευταίο εξάμηνο περιλαμβάνει Πρακτική Άσκηση των σπουδών, καθώς επίσης και την εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας.
Η Πρακτική Άσκηση πραγματοποιείται σε χώρους παραγωγής, γραφεία μελετών και εμπορικές εταιρίες που σχετίζονται με την ειδικότητα και έχει ως σκοπό την εμπέδωση και διεύρυνση των γνώσεων των προηγούμενων εξαμήνων, τη δυνατότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών, καθώς και τη δυνατότητα ανάπτυξης ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων και ομαδικής εργασίας.
Η Πτυχιακή Εργασία δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή να αποκτήσει την εμπειρία μιας ολοκληρωμένης μελέτης, που σχετίζεται με θέμα της ειδικότητας και μπορεί να είναι θεωρητικού ή πειραματικού περιεχομένου ή συνδυασμός αυτών.